Poslanci posunuli do druhého čítania zmeny v 3. dôchodkovom pilieri

20.06.2013 Bratislava

Bratislava 20. júna (TASR) - Znížiť nákladovosť doplnkového dôchodkového sporenia, zvýšiť jeho atraktívnosť a ochranu účastníkov je cieľom novely zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR poslali do druhého čítania.

Ministerstvo práce v novele navrhuje sprísnenie podmienok na výplatu dávok z tretieho piliera, vypustenie dávky odstupného, zavedenie nového druhu dávky, tzv. predčasného výberu, a zrušenie dávkových plánov. Sporitelia by mali mať možnosť sporiť si naraz vo viacerých doplnkových dôchodkových fondoch. Takisto by mali získať daňové zvýhodnenie, a to zavedením nezdaniteľnej časti základu dane do výšky 180 eur ročne.

Po novom by si mal vyberať doplnkovú dôchodkovú spoločnosť (DDS) zamestnanec, nie zamestnávateľ. Postupne sa má tiež znížiť maximálna percentuálna výška odplaty za správu v doplnkovom dôchodkovom fonde aj výška odplaty za zhodnotenie majetku v príspevkovom doplnkovom dôchodkovom fonde. Ruší sa odplata za zhodnotenie majetku vo výplatnom doplnkovom dôchodkovom fonde a skracuje sa obdobie, počas ktorého má DDS nárok na odplatu za prestup.

Účinnosť novely sa predpokladá od 1. januára 2014. Výnimkou je časť týkajúca sa zmeny výšky odplát za správu doplnkového dôchodkového fondu, ktorý nadobudne účinnosť až 1. januára 2020. Počas prechodného obdobia bude výška odplát postupne klesať.

Štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian na dnešnom brífingu v NR SR v súvislosti s posunutím novely do druhého čítania uviedol, že verí, že tak, ako sa teraz nastavujú podmienky pre tretí pilier, bude mať tento dlhodobejšiu trvácnosť, keďže za posledné obdobie bol tretí pilier na Slovensku dosť dehonestovaný. Zároveň doplnil, že tento zákon je dobrým štartovacím poľom na to, aby sa sporenie v treťom pilieri stalo v budúcnosti vhodným doplnkom dôchodku z prvého či druhého piliera.
 

Vyberte región